Efterrätter
Bob Lee’s cheesecake (Gör alltid succé)!
En ovanlig cheesecake, lättare och fluffigare i konsistensen än kakor av det här slaget brukar vara.…
Det här behövs:
8 skorpor eller Digestive-kex
2 dl socker
120 g smält smör
1/2 tsk kanel
Fyllning av:
2 paket (á 200 g) Philadelphiaost
Knappt 2 1/2 dl vispgrädde
4 ägg delade i gulor och vitor
2 dl socker
4 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret. Blanda ner söndersmulade skorpor eller kex, socker och
kanel. Packa i ett tunt lager i en kakform, gärna med avknäppbar kant.
Rör osten till fyllningen mjuk tillsammans med grädden. Tillsätt
gulorna, mjöl och socker samt vaniljsocker. Vispa vitorna - i annan skål
- till mycket hårt skum. Vänd ner ungefär hälften i ostmassan, sen det
sista av de vispade vitorna med lite varsammare handlag. Häll allt i
kexfyllda formen. Sätt in formen i ugnen med en rejäl bit aluminiumfolie
under - har man en form med avtagbar kant rinner lite av smöret ut
under gräddningen. Grädda kakan i 150-175 graders ugnsvärme i ungefär 1
timme.
Stompa
Tunnbröd som gräddas i stekpannan, nästan som tunnpannkakor.
5 dl fil
1,5 dl sirap
1,5 l rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 tsk fänkål
2 tsk anis
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 rågade dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl siktad kakao
1 tsk vaniljsocker
1. Smält smöret eller margarinet och ställ åt sidan så att det svalnar.
2. Smörj och bröa lätt en rund kakform med löstagbar botten. Formen kan vara 20-22 cm i diameter. Värm ugnen till 175 grader.
3. Vispa äggen med sockret tills smeten blir pösig. Häll i det
avsvalnade smöret och rör om. (Jag vispade ihop detta, har för mig att
jag vispade fortsättningsvis också där det står att man ska röra.)
4. Mät i en liten skål upp vetemjöl, siktad kakao och vaniljsocker. Rör
om ordentligt (här vispade jag INTE, svårt att vispa torra
ingredienser...:-)) och rör sedan ner det hela i kaksmeten. Häll smeten i
formen.
5. Grädda mitt i ugnen i exakt 24 minuter för en liten
kakform med 20 cm:s diameter. Eller i 21 minuter för en form som är 22
cm i diameter. Kakan ska absolut inte bli genomgräddad. Kakan stelnar
lite lagom när den har kallnat.
Enkel allergivänlig sockerkaka
En enkel och snabb sockerkaka, utan mjölk och ägg som också kan användas som tårtbotten
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kardemumma
2 msk majsolja
1,5 dl vatten.
Olja och ströbröd till formen.
Smörj och beströ en form på 1,5 liter.
Blanda
alla torra ingredienser i en skål. Häll försiktigt i olja och vatten i
skålen så att de blandar sig. Vispa ner vätskan i mjölblandningen och
rör om väl till en jämn slät smet, men ej längre än nödvändigt.
Häll smeten i formen. Sätt formen på galler på den nedersta falsen i ungnen och grädda vid 200 C i 30 - 45 minuter.