Antix Linux 19.2 på Asus EEE 900
Jag har en Asus EEE 900. Enligt mig var det den första netbooken som såldes i Sverige via kända distributörer och butiker.
Under våren plockade jag fram min som legat på en hylla i flera år för att återuppleva 90-talet. Jag hade nämligen upptäckt att jag hade sparat installationsfilerna för DrDos 7, en version som spreds som freeware. På denna grund testade jag sedan en del dos-program som jag hade kvar, överflyttade på CD-skivor. Jag försökte också ansluta till Internet med Ethernet-kabel. Det ville sig inte, så då tog jag nästa steg och installerade Windows 3.11 för Workgroups. Där kunde jag återuppleva andra program som jag hade kvar och jag lyckades få igång Internet och kunde surfa med Internet Explorer 5. Tyvärr är det inte så många siter som fungerar med så gamla webbläsare längre. I processen insåg jag också hur värdefullt det är att kunna kopiera från ett program och klistra in i ett annat. Det tror jag är den absolut största fördelen med dagens grafiska gränssnitt.
En dag ville jag testa Lotus Smartsuite 4. Den sista versionen som släpptes för Windows 3.1. Under den installationen hände något och hela partitionen blev korrupt. Då var det inte så kul att fortsätta länge. Att börja från början igen kändes inte lockande. Och lite började jag undra hur hårdvaran mådde. Att en SSD som är mer än 10 år och av en tidig generation skulle börja visa fel kändes inte så oväntat. Men var det något mer också som också hade skadats?
Jag kom fram till att bästa sättet att testa detta var att installera en linuxdistribution som är gjord för 32-bitarsdatorer och utan höga krav på prestanda. Efter att ha tittat på lite olika alternativ valde jag Antix Linux 19.2 från https://antixlinux.com.
Grundinstallationen gick bra och det mesta fungerade direkt. Lite konfiguration behövdes och det var här nackdelen med Antix Linux visade sig. Det är ett ihopplock av många verktyg, verktyg som överlappar varandra och som kan nås på många olika sätt i menystrukturen. Vissa med ett GUI och andra textbaserade. Så det blev en hel del trial-and-error. Absolut värst var det trådlösa nätverket, där det gick så långt att jag skapade en konfigurationsfil. Det var nog inte nödvändigt men det var först efter det som jag upptäckte den inställning som var avstängd och som gjorde att nätverkskortet inte gick att använda. Jag verkar inte vara ensam om mina bekymmer för nyligen har Antix Linux lagt ut en video på hur man får igång det trådlösa nätverket. https://youtu.be/b5Ryp4gM2Eg.
Med alla konfigurationer på plats kunde jag konstatera att det inte är något fel på hårdvaran och att allt fungerar som det ska. Antix Linux imponerade på mig med sin prestanda. Denna gamla dator blev helt användbar, även på nya webbsidor så länge de inte var för tunga.
För er som kan tyska finns en youtubefilm som går igenom mycket av Antix Linux och som förmedlar mycket av de intryck som jag också fick. https://youtu.be/pjgKiqF-mVw